Dieta dla serca

Dieta dla serca

Problemy z sercem należą współcześnie do jednych z częstszych i bardziej powszechnych. Żyjemy w biegu i ciągłym stresie, co nie sprzyja naszemu sercu. Dodatkowo, zamiast wspomagać serce odpowiednimi produktami spożywczymi, obciążamy je wybierając przetworzone dania gotowe. Do momentu pojawienia się pierwszych symptomów wskazujących na nieprawidłowe funkcjonowanie pracy serca, w ogóle o nim nie myślimy. A to błąd, ponieważ serce jest podstawowym narzędziem umożliwiającym pracę naszemu całemu organizmowi. Kiedy zawodzi serce, zawodzi tak naprawdę cały organizm człowieka.

www.archiwum.malopolska.pl

Choroby serca

Choroby serca rozwijają się powoli i często niepostrzeżenie. Prowadzi do nich m.in. podwyższone ciśnienie tętnicze, z którym zmaga się coraz większy procent populacji. Nadciśnienie tętnicze prowadzi do rozwoju choroby wieńcowej, a w konsekwencji może doprowadzić także do zawału mięśnia sercowego. Serce po zawale jest zdecydowanie słabsze, a co za tym idzie, wymaga szczególnej „opieki”. Niezwykle ważny jest tryb życia, a więc ograniczenie stresów i intensywnego wysiłku fizycznego, ale również odpowiednia dieta.

Produkty dobre dla serca

Osoby zmagające się z chorobami serca mogą cieszyć się smakiem wielu produktów.

Pośród nich warto wyróżnić produkty zbożowe m.in. jasne, pszenne pieczywo, makarony, ryż, kasze oraz produkty kukurydziane. Ponadto dobry dla serca jest także chudy nabiał, zupy warzywne, warzywa świeże, chude gatunki mięs oraz ryby. Dobrymi właściwościami dla układu krwionośnego, w tym mięśnia sercowego, wykazuje się czerwone wino bogate w polifenole. Na liście produktów będących sprzymierzeńcem zdrowego serca znajduje się także soja, której białka zapobiegają zawałom serca.

Czego należy unikać

Osoby dbające o serce w znacznym stopniu powinny unikać pieczywa żytniego i razowego. Niewskazane jest spożycie tłustego nabiału, a więc pełnego mleka, śmietany, zabielaczy do kawy, żółtego sera oraz pełnotłustych jogurtów. Obciążające serce są także tłuste mięsa i ich podroby m.in. pasztety. Niekorzystnym wpływem na serce wykazują się m.in. kwaszone warzywa, napoje alkoholowe, słodycze, duże ilości przypraw, przede wszystkim soli oraz wszelkiego rodzaju przetworzone dania gotowe oraz dania typu fast food.